Valgfag

På Brejninggaard får du et bredt udvalg af valgfag. Udvalget kan variere fra år til år.

Du har 4,5 valgfagstimer om ugen på Brejninggaard. Mange af vores linjefag går igen i valgfagene, så der er god mulighed for at kombinere forskellige interesser. Udbuddet af valgfag skifter fra år til år og afhænger også af vores lærerkompetencer.

Herunder kan du se eksempler på valgfag.

Pigespring for øvede

I springundervisningen på Brejninggaard Efterskole kan vi love dig en ting – du udvikler dig enormt i løbet af et efterskoleår! Hvad enten du er nybegynder, Tumbler, Teamgymnast eller springer hjemme i din lokalforening, vil springtræningen være målrettet netop dig og gøre dig til en endnu bedre springer!

Du arbejder med netop de spring, du er på niveau til. Vore dygtige springlærere analyserer dig som springer, således din træning fører dig ud i nye og vildere spring! Springcentrene på Brejninggaard rummer alle moderne træningsfaciliteter og står bare og venter på dig!

“Første gang, jeg var til konkurrence, tabte jeg. Så trænede jeg max! Anden gang, jeg var til konkurrence, tabte jeg igen. Så trænede jeg videre! Nu er det tredje gang, jeg er til konkurrence – og nu er jeg Danmarksmester – vildt!” (elev på Brejninggaard 2016/17)

Spring er et særdeles godt ekstra tilvalg for dig, der har Tumbling og Teamgym, så dine konkurrencespring bliver endnu skarpere. Og selvfølgelig for alle ambitiøse gymnaster der opnå nye højder inden for springgymnastikken. Men det er også helt perfekt til dig, der aldrig har set indersiden af et springcenter. Og selvfølgelig er spring et fag for både pige- og drengespringere!

Desuden er der også springoplevelser i løbet af året. Her er blot nogle få af dem:

Springweekender Gymnastik Galla for Danmarksindsamlingen, Springcup – hvor vi dyster mod andre efterskoleelever, JuleCup, konkurrencer i Tumbling, konkurrencer i TeamGym, opvisninger

Håndbold

Håndbold er for dig, der har lyst til at træne og videreudvikle dig inden for spillet. Det gælder både individuelt og som holdspiller. Håndboldtræningen ligner den, du kender fra klubtræning, men vi har også tilsat nye elementer. Håndbold er både for dem som har dyrket det tidligere, men er også for dem som har lyst til at prøve det for første gang. Vi arbejder meget med de tekniske og taktiske dele af spillet– og samtidig har vi stor fokus på at håndbold skal være sjovt. .
Håndboldtræningen på Brejninggaard Efterskole omfatter følgende:

– Skudtræning
– Forsvars- og angrebstræning
– Fysisk træning
– Teknisk træning
– Taktisk forståelse
– Konditionstrængin
– Kamptræning

Teamgym

På Brejninggaard giver vi dig de allerbedste muligheder for at dyrke TeamGym på allerhøjeste niveau! Vi har Danmarks bedste faciliteter, en masse træningstid, dygtige og erfarne trænere og passionen for at gøre dit efterskole-TeamGymhold til en helt fantastisk oplevelse
På Brejninggaard tilbyder vi TeamGym for både drenge- og pigehold. Holdene sammensættes, så du er sikker på at komme i konkurrence. Vi deltager i konkurrencer henover skoleåret og vores store mål, som vi arbejder frem imod hele året, er Efterskole DM i maj!
I valgfaget TeamGym-rytme har vi fokus på serien og momenterne i TeamGym så du og holdet bliver klar til forårets konkurrencer.

Læs mere om TeamGym på linjefaget her:
https://brejninggaard.dk/undervisning/linjefag/teamgym/

Rytmisk Gymnastik

Vi tilbyder forskellige valgfag til dig, som ønsker at dygtiggøre din inden for forskellige genrer af den rytmisk gymnastik Vi bruger meget tid på at rette teknikken, så vi sikrer at fødder, arme og ben er placeret korrekt til god musik og med sved på panden. n. Vores rytmiske valgfag for dig som ønsker at blive endnu dygtigere til rytmisk gymnastik og som ønsker at udfordre dig selv på nye områder af den rytmiske gymnastik, men det er også for dig, som måske er nybegynder, og derfor endnu ikke har stiftet bekendtskab med alle gymnastikken mange facetter endnu.
Læs mere om rytme på linjefaget dans og rytme her:
https://brejninggaard.dk/undervisning/linjefag/rytme-og-dans/

Face-off

I faceoff får du massevis af action. Det er et fag med høj bevægelse, og du vil opleve velkendte dele af alt fra gymnastik, breakdance og parkour. 

 

Faceoff vil udfordre dig som gymnast, og du vil få mod på at afprøve de vildeste bevægelser og tricks.

Volleyball

Volleyball er for både nybegyndere og dem, som har prøvet spillet før.

Vi arbejder med teknikken i de forskellige slag og generelt med teknisk og taktisk forståelse af spillet. Men vi bestræber os samtidig altid på, at volleyball skal være sjovt!

Derudover bruger vi en stor del af tiden på at arbejde med spilsituationer - så du kan blive klar til kamp.

Løb

Løb er for dig, der gerne vil træne dig op til at tilbagelægge mange kilometer på landevejene i de smukke omgivelser, der er omkring Brejninggaard.

Området byder både på bakker, skove og meget andet, som giver gode muligheder for løbetræning. Måske har du et mål om at kunne løbe 10 km, halvmaraton eller maraton? Vi bygger træningen stille og roligt op - og så lægger vi en plan for træningen og for, hvordan du opnår dine mål med løbetræningen.

Dans

Her vil du komme til at stifte bekendtskab med forskellige stilarter heriblandt house, hiphop, commercial, klassisk ballet og moderne dans. Hvis du slet ikke kan stå stille, når først du hører musik, så er dette valgfag lige for dig.

Læs mere om dans på linjefagssiden for dans og rytme her:
https://brejninggaard.dk/undervisning/linjefag/rytme-og-dans/

Tumbling

Tumbling er for dig, der elsker at tage gymnastikken til nye højder. Her springer vi - og det går altid stærkt på tumblingbanen.

Gennem tumblingtræningen vil du få forbedret din teknik, styrke og smidighed - og vil vil tilrette undervisningen efter det niveau, du er på.

Læs mere om tumbling på vores linjefagsside her: https://brejninggaard.dk/undervisning/linjefag/tumbling/

Badminton

Badminton er for både nybegyndere og dem, som har prøvet spillet før.

Når du vælger badminton som dit valgfag, vil du komme til at arbejde med teknikken i de forskellige slag. Men vi vil også arbejde generelt med teknisk og taktisk forståelse af spillet.

Badminton er af mange kendt som en “hyggesport”, og selvom vi på Brejninggaard Efterskole arbejder langt mere seriøst med sporten, så skal det stadig være sjovt!

Vi bruger også en stor del af tiden på at arbejde med forskellige spilsituationer - det gælder både som single og som double.

Net og ketsjere er altid klar til at blive taget frem, så har du også lyst til at spille om aftenen, så skal du bare gå til den!

Grand prix

Grand Prix er for dig, der har lyst til at arbejde med rytmisk gymnastik som konkurrence
Grand Prix er en holdsport i rytmisk gymnastik, hvor man konkurrerer i hold af 6-12 gymnaster. Her lægges der meget vægt på de kropslige øvelser og det æstetiske i gymnastikken.
Faget er for dig der gerne vil knokle, mærke det stærke fællesskab og potentielt deltage i efterskolernes DM i Grand Prix.
Vi arbejder derfor med at dygtiggøre os inden for rytmiske- og akrobatiske elementer, og det valgte håndredskab for det pågældende år. Vi vil desuden arbejde en del med smidighed og styrke som der kræves for at udføre serier og momenter.
Faget kan vælges af alle og du behøver ikke have dyrket Grand Prix-gymnastik før. Det vigtigste er at du har lyst til at være en del af fællesskabet, hvor vi sammen skaber et godt sammenhold og arbejder i fællesskab for at dygtiggøre os individuelt og som et samlet hold.

Krea

I valgfaget Krea vil du opleve glæden og udfordringen ved at omsætte egne ideer, fordybe sig i processen og forvandle forskellige materialer til konkrete nye produkter. Du vil kunne arbejde med bla. re-design, keramik, glas, maleri, tegning, stofmaling, syning af tøj og brugsting, filtning, design, grafik, genbrugskunst og meget andet. Det er nemlig din fantasi, der skaber krea og design!

Læs mere om krea på linjefagssiden her:
https://brejninggaard.dk/undervisning/linjefag/krea/

Værksted

Vores værksted er et sandt maker space. Og hvad er så det? Et maker space er først og fremmest et stærkt kreativt værkstedsmiljø – et værkstedsmiljø, hvor alt er muligt. Et maker space har faciliteter, der står åbne for kreative og nysgerrige mennesker. Et forum hvor mennesker med lyst til idegenerering og produktskabelse mødes. Vores værksted indeholder rammerne for, at ting de lykkes. Det er et værkstedsmiljø i sin allerbredeste forstand med alle de ting et værksted indeholder.

Læs mere om værksted på vores linjefagsside her:
https://brejninggaard.dk/undervisning/linjefag/vaerksted-og-natur/

Musik

På Brejninggaard Efterskole tilbyder vi en bredt vifte af forskellige musikvalgfag, som er for alle, uanset om du har spillet før eller er nybegynder.
Prøv kræfter med følgende:

Sammenspil:
Sammenspil kræver at du kan spille på et instrument, eller at du er villig til at lære det og øve dig. Du behøver ikke at have spillet i band før, men du skal have en grundlæggende viden om dit instrument. Vi kommer til at spille masser af pop/rock-hits og arbejde med puls og rytmisk træning. Vi leverer alle de store hits til årets performance-forestilling.

Solosang:
Solosang tilbydes på alle niveauer. Du kommer til at arbejde med kropsholdning, vejrtrækning, klang og støtte. Som nybegynder fokuserer vi meget på dit mod, og som fortsætter skal vi nå nye toner og arbejde med dit personlige udtryk. Undervisningen vil typisk foregå solo, men kan i enkelte tilfælde foregå sammen med en anden elev.

Klaver:
Klaverundervisning kan foregå på alle niveauer. Du lærer at spille efter noder og akkorder, og undervisningen tilpasses dit niveau, så du bliver udfordret og udvikler dig til at blive en endnu bedre musiker. Undervisningen kan foregå solo eller på små hold.

Begynderguitar:
Vi tilbyder guitarundervisning på begynderniveau. Her lærer du akkorderne til mange af tidens populære sange samt barregreb og fingerspil. Undervisningen foregår på små hold. Det er en god ide at købe din egen guitar, så du kan øve på værelset. Vi hjælper gerne med indkøb, og det er billigere end du tror.

Kor:
Kor er for alle der har lyst til at synge sammen med andre. Vi kommer til at synge nye og gamle pophits samt enkelte sange fra Højskolesangbogen. Kor handler om samværet med dine kammerater, men selvfølgelig også om musikken. Der kræves ingen forudsætninger for at du kan være med, kun lysten til at synge sammen med andre.

Læs mere om musik på linjefagssiden her:
https://brejninggaard.dk/undervisning/linjefag/musiklinjen/

Bagning/kokkeri

Bagning:
Hvorfor have bagning på skoleskemaet, når køkkenet hver morgen serverer nybagte boller, der om aftenen er hjemmebagt rugbrød, og vi til aftencafé får lækre kager? Jo ser du, når du kommer hjem, er det jo dig, der skal hygge lidt om forældre og søskende.
I bagning lærer du grundteknikkerne omkring gærbrød, dej-behandling, hævetyper og arbejder med forskellige brødtyper – simple som mere komplicerede. Sammen udforsker vi også sundere kage-alternativer.
Kom med i bageriet, og oplev det søde liv i bagekemiens tegn! Og kan du ikke spise det hele, så har du helt sikkert efterskolekammerater som gerne vil smage!

Kokkeri:
I kokke-riget lærer du grundprincipperne for god madlavning. Du får indblik i smagssammensætninger, forskellige tilberedningsprocesser og kendskab til brug af forskelligt udstyr til madlavningens kunst.
Du vil også få et kendskab til kost og ernæring i forhold til det liv, du lever og indblik i økonomien mht. snart at skulle flytte hjemmefra. Vores skolekøkken står også klar til brug i fritiden hvis du har lyst til at hygge lidt ekstra med bagning eller madlavning.

Fodbold

Fodboldtræningen på Brejninggaard Efterskole er for både piger og drenge, der ønsker at være en del af et unikt fællesskab og har mod på at udvikle sig som fodboldspillere. Du vil blive mødt af et engageret og energisk trænerteam, som bidrager til udviklingen af dit talent og ser dig – både som spiller og som person!
Læs mere om fodbold på vores linjefagsside her:
https://brejninggaard.dk/undervisning/linjefag/fodbold/