Det formelle

KOSTPOLITIK

Vi bruger kroppen meget i vores hverdag. Derfor er mad og måltider en vigtig del af opholdet på Brejninggaard Efterskole. Vi spiser varieret og tilstræber sund kost. Der er hjemmebagt brød, frugt og varierede salater hver dag. Vi lægger kostplan efter årstiderne og efter det energi-behov, du har brug for til at yde bedst muligt i din dag.

Samtidig vil vi også skabe en madkultur, hvor vi også vil bruge mad som til dannelse. Derfor vil du både møde retter med- og uden kød. Du vil møde nye retter, du ikke har smagt før og velkendte retter. 

En gang imellem laver vi også temaer som en happening. 

Vi ønsker at begrænse madspild og tænker også bæredygtighed ind i vores køkken. 

Vores kost er kendetegnet ved:

  • Spiser meget brød og gryn
  • Spiser frugt og grønsager hver dag
  • Spiser ofte kartofler, ris eller pasta
  • Spiser jævnligt fisk
  • Vælger mælkeprodukter og ost med lavt fedtindhold
  • Vælger kød og pålæg med lavt fedtindhold
  • Bruger kun lidt smør og olie
  • Sparer på sukker

Vi spiser 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider om dagen:

  • Til morgenmad kan man få forskellige slags morgenmadsprodukter såsom Cornflakes, havregryn og Havrefras. Derudover er der nybagte boller med pålæg, ost, marmelade mm. Desuden er der kaffe, te og mælk og altid frisk frugt. Derudover er der ofte en ny ting på bordet, som giver variation i morgenmaden. Det kan fx være grød, yoghurt eller lignende.
  • Et middagsmåltid indeholder som oftest forskellige frisklavede salater, hjemmebagt brød og en varm hovedret med tilbehør. Du vil opleve en stor afveksling i vores middagsmad – både for at alle skal få deres livret, og for at du skal opleve nye retter. Vi prioriterer også at have kødfrie dage.
  • Til aften er der små, lune retter, stor pålægsbuffet, salater, hjemmebagt rugbrød og frisk frugt. 

 Vores elever inddrages i køkkenarbejdet. Det er vores holdning, at eleverne har gavn af at se, hvordan maden ender på bordet. Hver elev er i køkkenet ca. 2-5 dage i løbet af skoleåret, hvor de hjælper med at tilberede maden til den pågældende dag samt hjælper til med alt forefaldende arbejde. Ligeledes informeres de i køkkenhygiejne, affaldssortering og bæredygtighed.

De forskellige måltider er følgende:

Kl. 7.20
Morgenmad

Kl. 9.30
Forfriskning – bolle med pålæg og frugt.

Kl. 12.30
Middagsmad – varmt måltid

Kl. 15.30
Forfriskning – F.eks. grovbolle, pizzasnegle, pølsehorn eller lignende og frugt

Kl. 18.00
Aftensmad

Kl. 21.00
Kage og frugt

 

Skolens køkken er selvfølgelig underlagt alle gældende regler mht. egenkontrol og tilsyn af bedriftssundhedstjenesten.